
eTA sizlere taşımacılık sektörünün kavramlarını yansıtmaya devam ediyor. Literatürde birden fazla taşıma türünün entegrasyonu ile yapılan faaliyetler için multimodal, intermodal ve kombine taşımacılık olmak üzere üç temel kavram kullanılmaktadır. Daha önceki yazılarımızda
kombine taşımacılık kavramından bahsetmiştik. Bugün ki konumuz ise
intermodal taşımacılık.
Intermodal TaşımacılıkSürdürülebilir taşıma sisteminin bir parçası olan
intermodal taşımacılık, eşyaların iki veya daha fazla ulaşım türü arasında aynı taşıma kabı veya aracı kullanılarak; taşıma türü değiştirildiğinde eşyanın kendisi yeniden elleçlenmeden yapılan taşımadır.
Aynı zamanda intermodal taşımacılık, kombine taşımacılığın temelini oluşturmaktadır.
Intermodal taşımacılıkta denizyolu, demiryolu, havayolu, karayolu taşıma türleri sistemin birbirine entegre edilebilen temel bileşenlerini oluşturmaktadır. Böylelikle uygun taşıma türlerinin seçilmesiyle hız, güvenlik ve maliyet optimizasyonu sağlanarak
taşımacılık yapılmaktadır.
Intermodal taşımacılığın belli başlı özelliklerini şöyle sıralayabiliriz;
- Intermodal taşımacılıkta eşyanın süreç içinde yeniden elleçlemesinin yapılmaması ön planda tutulur.
- İntermodal yük taşımacılığının en önemli özelliği, modlar arasındaki ekipmanın serbest değişimidir. Bir kamyonun konteyner parçası, bir uçağın içinde taşınabilir veya bir demiryolu aracı denizyolu taşımacılığı ile taşınabilir.
- Intermodal taşımacılıkta; yükler, içinde bulunduğu taşıma ünitesinden başka bir üniteye aktarılmazlar.
- Intermodal taşımacılıkta, yükleme ve varış adresi arasında kullanılacak farklı taşıma modları için, birden fazla taşıyıcı ve taşıma sözleşmesi yapılmaktadır.
- Birden fazla taşımacı firma süreçten sorumludur.
- Denizyolu-Karayolu-Demiryolu kombinasyonu yapılabilir.