10 Numara Yağ Neden Tehlikelidir?

Bu yazımızda sizler  On Numara Yağ ve bu yağın araçlara verdiği zarardan bahsedeceğiz.Fiyat farkı olması nedeniyle bazı araç sahipleri motorin(mineral dizel) yerine ‘madeni yağ’ kullanmaktadır. Araç sayısının son 6 yılda %31 artmasına...

10 Numara Yağ Neden Tehlikelidir?
Bu yazımızda sizler  On Numara Yağ ve bu yağın araçlara verdiği zarardan bahsedeceğiz.
Fiyat farkı olması nedeniyle bazı araç sahipleri motorin(mineral dizel) yerine ‘madeni yağ’ kullanmaktadır. Araç sayısının son 6 yılda %31 artmasına rağmen akaryakıt tüketiminin %16 artması bu durumu destekler bir veridir.  Son günlerde sıkça duyduğumuz 10 Numara olarak isimlendirilen madeni yağ; atık motor ve hidrolik yağları ile yanık ve işlenmemiş ham yağlardan oluşmaktadır.
10 numara yağ10 Numara Yağ oldukça düşük viskozitesi(akışkanlığı) olan bir tür madeni yağdır. 10 Numara Yağ şu yağların bileşiminden oluşmaktadır demek oldukça güçtür çünkü bu yağların oluşumda belirli bir standart yoktur.
Bu yağların içerisinde çeşitli karışımlar bulunabilir. Bu karışım içerisinde yüksek akışkanlık değerine sahip, düşük viskoziteli baz yağlar ile solventlerle inceltilmiş baz yağlar ve atık bitkisel yağlarla karıştırılmış diğer madeni yağlar bulunabilmektedir.
Motorinle 10 numara yağ arasında fiyat farkı olması nedeniyle; 10 numara yağ motorin kullanan araçlarda tercih sebebi olmaktadır. Ancak son zamanlarda yaşanan olaylar bu konunun ne kadar ciddi olduğunu bir kez daha ortaya koyar niteliktedir. Trafikte, otobüs ve kamyonlarda meydana gelen yangınlar, bir yağ işletmesinde çıkan başka bir yangın bu konunun güvenlik açısından bir risk oluşturduğunun bir göstergesidir.
Araçlarda sadece 10 Numara Yağ kullanımı işin bir boyutu iken diğer boyutu da kaçak mazot kullanımıdır.
Motorin(mineral dizel) yanıcı değilken; 10 Numara Yağ yanıcıdır. Çünkü sahte yakıtlar 10 Numara Yağ ya da piyasada daha ucuza alınan yağlara inceltici özelliği taşıyan toluen, ksilen, white sprite ve solvent gibi maddeler eklenerek yapılmaktadır. İnceltici maddeler çevreye verdikleri zararın yanı sıra neden olduğu patlamalar nedeniyle trafikte de büyük bir tehlike yaratmaktadır. Yakıt olarak yağ kullanan araçlarda, yağdan kaynaklı bir yangın oluşmasa bile genellikle solventlerden dolayı yangın oluşma riski yüksektir.
Aynı şekilde kaçak mazot içerisine de bu tür solventler karıştırılmaktadır. Solventler yanma riski olan, parlama noktaları düşük kimyasallardır.
Bu tür yakıtları kullanmak, kısa vadede ekonomik fayda sağlasa da uzun vadede motor açısından da sıkıntılar oluşturmaktadır. 10 numara olarak isimlendirilen yağın viskositesi mineral dizele benzemiyorsa; motorun yakıt sisteminde zorlanma artmakta ve yakıt yanma odasına atomize olmadan püskürtülmekte ve tam yanma gerçekleşmemektedir. Bu durumda motor performansı düşmekte ve emisyon artmaktadır.
Egzozdan çıkan duman yoğunluğu ve koyuluğu bakımından yakıt olarak yağ kullanan araç ile dizel kullanan araç karşılaştırıldığında; yağ kullanan aracın egzozundan çıkan duman yoğunluğu ve koyuluğunun daha fazla olduğu görülür.  Ayrıca yakıt olarak yağ kullanan araçların NOx emisyonu da daha fazladır.
10 Numara Yağ olarak isimlendirilen yakıtın yanma karakteristiği mineral dizelden farklıdır.
10 numara yağın parlama noktası daha düşük ve setan sayısı daha düşüktür. Setan sayısı dizel motorlarda yanma kalitesinin bir ölçüsüdür. Setan sayısı ne kadar yüksekse yakıtın kendi kendine yanma eğilimi o derece yüksektir. Dolayısıyla 10 numara yağdan elde edilecek enerji verimi ile mineral dizelden elde edilecek enerji verimi aynı değildir. Dolayısıyla kısa vadede ekonomik görünen 10 numara yağ kullanımı uzun vadede ekonomik, güvenlik ve çevre açısından risk oluşturmaktadır.
Bu nedenle madeni yağ ve petrol ürünlerinin üretimini veya denetimini yapan kurum ve kuruluşlar ile tüketicilerin bu konuda gerekli hassasiyeti göstermesi, gerekli önlemleri alması, alınan önlemlere uyulması ve bu önlemlere uyulup uyulmadığının sıkı bir şekilde denetlenmesi gerekmektedir.
Sizler de araç sahipleri ve araç şoförleri olarak üzerinize düşen görevi yerine getirerek yollardaki tehlikenin önüne geçebilirsiniz. Yeni bir yazıda görüşmek dileğiyle…
Keyifli yolculuklar.