Kamyoncunun Kışa Hazırlık Rehberi

Bir yazımızda daha, yollarda işinizi kolaylaştıracak ipuçlarını vermeye devam ediyoruz. Gün geçtikçe soğuyan havaya ve bu havanın yarattığı yol koşullarına siz ve aracınız ne kadar hazırsınız?İşte bu haftaki yazımızda aracınızın kış...

Kamyoncunun Kışa Hazırlık Rehberi
Bir yazımızda daha, yollarda işinizi kolaylaştıracak ipuçlarını vermeye devam ediyoruz. Gün geçtikçe soğuyan havaya ve bu havanın yarattığı yol koşullarına siz ve aracınız ne kadar hazırsınız?
İşte bu haftaki yazımızda aracınızın kış şartlarına uygun olup olmadığı konusuna değineceğiz.
winter-road-2-truck2Kış ayları araçlar için zor bir dönemdir.
Soğuk hava, motorun düzgün bir şekilde çalışmasını zorlaştırır.
Kar ve buz, aracın çekişini sınırlar.
Çukurlar, lastik ve tekerlere zarar verirken donmaları engelleyentuz da paslanmaya sebep olur.
Pek çok parçası sıcak çalışmak üzere tasarlanan araçlara gerekli bakım yapılmazsa, kış aylarında ciddi sorunlar yaşanabilir. Temelde, motorun çalışmasından dolayı sıcak olan araçlar için soğuk hava, ilk çalıştırma esnasında büyük sorunlar yaşatabiliyor. Hangi araca sahip olursanız olun ilave bakımlarla aracınızı zorlu kış şartlarına uyumlu hale getirmelisiniz. Tüm periyodik bakımları zamanında ve düzenli olarak gerçekleştirseniz de kış bakımı ihmal edilmemelidir. Bu zorlu kış şartlarında aracınızı korumak için yapılabilecek basit ve küçük şeyler aslında çok da kolay. Üstelik can ve mal güvenliğiniz başta olmak üzere pek çok kazancı da beraberinde getiriyor.
Yaz aylarında genişleyen V kayışı özelliğini kaybeder. Kayışı germeniz mümkünse gererek kullanmalısınız, aksi takdirde kayışı değiştirmek gerekebilir. Gevşek kayış şarjı etkiler, vantilatörün devir daimini yavaşlatır dolayısıyla da aracınız sağlıklı çalışmayabilir.
Radyatör sistemindeki suyun donmaması için antifriz kullanılmanız gerekmektedir. Soğutma sistemini korozyona karşı korumak için yaz-kış kullanılması gereken antifriz, kışın soğutma sisteminin donmasını önler.
Hava filtrenizin de temizliği önemlidir. Kış mevsimi öncesinde hava filtresini kontrol etmek, temizlemek veya kullanılamayacak durumda ise değiştirmek gerekir.
Kışın havadaki nem ortamının artmasıyla, buji kablolarındanve distribütör kapağındaki çatlaklardan içeriye nem girerse aracınız çalışmayabilir. Onun için elektrik sistemini kontrol etmeniz önemlidir. Kış aylarıyla birlikte araçlarda elektrik sarfiyatı artar. Bu yüzden ilk olarak elektrik marş ve şarj dinamolarının kontrolünü, ikinci olarak da akülerin bakımını mutlaka yaptırın.
Akü çok yoruluyorsa akü suyunu, suyundaki asit oranını ve kutup başlarını kontrol edin. Kutup başlarını gres yağı, bulunamıyorsa vazelin yağı ile silin. Tabi bütün bunları yapmak için periyoduk bakım zamanını beklemeyin. Periyodik bakımların dışında kışa girmeden önce motor yağının mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Çünkü uzun süre kullanılan yağ, motoru koruma özelliğini kaybeder.
Bütün bunlara ek olarak kışın karlı ve buzlu yollarda kaymak istemiyorsanız, mutlaka lastiklerinizi kontrol ettirin, gerekirse değiştirin. Bu konu ile ilgili detaylı bilgiyi ise bir sonraki yazımızda sizlerle paylaşıyor olacağız.
Yeni bir yazıda görüşmek üzere… Keyifli yolculuklar.