Karlı Havalar İçin Sürüş Teknikleri

Hafta bitiyor ve tüm yurdu etkisi altına alan kar yağışı nedeniyle birçok yol ulaşıma kapandı. Yazımızın sonunda kapanan yollar hakkındaki bilgilere de ulaşabilirsiniz ama biz size, karlı havalarda yola çıktığınızda aracınızı nasıl...

Hafta bitiyor ve tüm yurdu etkisi altına alan kar yağışı nedeniyle birçok yol ulaşıma kapandı. Yazımızın sonunda kapanan yollar hakkındaki bilgilere de ulaşabilirsiniz ama biz size, karlı havalarda yola çıktığınızda aracınızı nasıl kullanmanız gerektiği hakkında küçük ipuçları vereceğiz. 
Karlı zeminlerde yola en iyi tutunmayı kış lastikleri sağlıyor. Ayrıca bu lastiklerin sadece kar ve buzlu zeminde değil, hava sıcaklığının +7 derecenin altına düştüğü durumlarda daha iyi frenleme ve tutunma performansı verdiğini unutmamalıyız. Karda araç kullanırken dikkat etmeniz gereken en önemli unsur sürüş stilinizi değiştirmek olmalı. Aracınızı asfaltta kullandığınız şekilde kullanmanız kontrolü kaybetmenize neden olabilir, bu yüzden fren ve gaz pedalının sert kullanımından ve ani direksiyon hareketlerinden kaçınmalısınız. ABS sistemine sahip bir aracınız varsa frene sonuna kadar basmaktan çekinmeyin. Sistem tekerlerinizin kilitlenmesini önleyecek ve yönlendirme imkanı bulabileceksiniz. Eğer aracınız eski tip fren sistemine sahipse, fren pedalına hafif hafif dokunarak lastiklerin kilitlenmesini engellemeye çalışın. Manuel vitesli bir araç kullanıyorsanız debriyajın sert kullanımı aracın dengesini bozabilir, bu sebeple fren ve gaz pedalında olduğu gibi debriyaj pedalını da olabildiğince yumuşak kullanın. Vites geçişlerini devir yükseltmeden yapmanız patinaja düşmenizi engelleyecektir. Patinaja düştüğünüz durumlarda ise ayağınızı gaz pedalından çekin ve aracın tekrar yere tutunmasını bekleyin. Yokuş aşağı indiğiniz durumlarda ise inişe başlamadan hızınızı ayarlayın ve kontrolsüz bir şekilde yokuşa girmeyin. Aracın motor fren gücünden yararlanmak ve lastikleri kilitlemeden hafif fren yapmak iniş için en uygunu. Karlı zeminlerde yolculuğa başlamadan uygun bir alanda ani fren yapmanız zeminin kayganlığı hakkında fikir vereceğinden sürüş stilinizi ayarlamanıza yardımcı olacaktır.
Yağış durumunda trafikte diğer sürücüleri uyarmak için sis lambalarınızı ve farlarınız yakmanız doğru bir davranış. Don olayının yaşandığı bölgelerde, silecekler ile camın arasına bir karton koymanız cama yapışmalarını engelleyecek ve daha hızlı bir şekilde yola çıkabilmenize imkan sağlayacaktır. Görüş alanınızı tamamen kapatan buğu ise kış günlerinin diğer sıkıntısı. Camlarınızda oluşan buğudan, araç kaloriferinden gelen sıcak havayı ön cama üfleterek kurtulabilirsiniz. Klimalı araçlarda ise klimayı çalıştırıp ön cama üfletmeniz yeterli olacaktır. Yeni model araçların çoğunda bu sorundan tek bir düğmeye basarak kurtulabiliyorsunuz zaten. 
Kışın kar yağmasa da, aracınız elektronik ve mekanik gelişmiş çekiş sistemleriyle de donatılsa 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda kış lastiği kullanmanız gerektiğini unutmayın. Çünkü yaz lastiklerinin malzemesi düşük sıcaklıkta sertleştiği için aracınızın yola tutunmasını zayıflatır, kış lastiklerinin üretildikleri malzeme daha yumuşaktır ve soğuk hava şartlarında kuru asfalt veya karda tutunmayı artırır. Kış lastikler yola daha iyi tutundukları için yaz lastiklerine göre durma mesafesini de yarı yarıya düşürmektedir. 
Ve kapanan yollar...
Yurdun birçok bölgesinde, özellikle doğu illerinde ulaşım neredeyse durma noktasına geldiği için o bölgelerdeki sürücülere kar yağışı durana kadar yollara çıkmamaları gerektiğini hatırlatmak isteriz. Doğu bölgelerinden iç kesimlere doğru geldiğimizde ise önemli güzergahlardan olan Zonguldak - İstanbul, Gümüşhane-Bayburt Ayr.- Salmankas Dağı Geçidi, Niğde-Tepeköy-Çiftlik ve Afyon-Uşak-Kütahya yolları, yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşıma kapalı olduğunu görüyoruz. Detaylı ve sıralı listeye ulaşmak için //www.kgm.gov.tr/Sayfalar/KGM/SiteTr/YolDanisma/TrafigeKapaliYollar.aspx linkine tıklayabilirsiniz.
Yeni bir haftada görüşmek dileğiyle.