Kış Lastiği Uygulaması Kimlere ve Hangi İllere Zorunluğu

Yollara kış, araçlara güvenlik geliyor:Kış Lastiği ZamanıHem binek araçlar hem de taşımacılık araçları yılın dört mevsimi yola çıkıyor. Her mevsimin kendine özgü hava şartları da yollardaki araçların lastiklerini etkiliyor. Farklı hava...

Yollara kış, araçlara güvenlik geliyor:
Kış Lastiği Zamanı
 
Hem binek araçlar hem de taşımacılık araçları yılın dört mevsimi yola çıkıyor. Her mevsimin kendine özgü hava şartları da yollardaki araçların lastiklerini etkiliyor. Farklı hava koşullarında tam randımanla çalışabilmesi için lastiklerin mevsime uygun olması gerekiyor.
 
Kış aylarında yoldaki araçlar için tek risk kar yağışı değil. Yağmur ya da don olayları da lastiklerin performansını düşürüyor ve fren mesafesini uzatıyor. Lastikler yolu tam kavrayamadığında da kazalar meydana geliyor. Bu kazaların önüne geçebilmek ve kış aylarında araçların yoldaki güvenliklerini artırmak için kış lastiği uygulaması zorunlu tutuluyor. Özellikle yolcu ve eşya taşımacılığında kullanılan araçlar için kış lastiği kullanmak hem zorunlu hem de hayati. Can ve mal güvenliği ile güvenli seyahat için tüm araçlara mutlaka kış lastiği takmalarını tavsiye ediyoruz.
 
Kış lastiği, soğuk havaya dayanıklı kauçuk yapısı ve yol tutuşu artıran diş aralıklarıyla kış aylarında standart lastiklerden daha güvenli bir sürüş sunuyor. Hava 7°C civarında olduğunda normal lastikler sertleşiyor ve yolda kaymaya başlıyor. Kış lastikleri ise 7°C’den itibaren yola daha iyi tutunuyor ve yaklaşık %50 daha iyi yol tutuş ve fren sağlıyor.
 
Kamyon, kamyonet, çekici, tanker, otobüs, minibüs gibi araçlarda tüm lastiklerin kış lastiği ile değiştirilmesi gerekiyor. Araçta bulundurulan stepne lastiklerin de kış aylarında mutlaka kış lastiği olması gerekiyor. Kış lastiği uygulamasına uymayan ve belirtilen tarihler arasında kış lastiği takmayan araçlara cezai işlem uygulanıyor. Kış lastiği zorunluluğuna uymayan sürücüler 715 TL ceza ödüyor.
 
Kış lastiği ne zaman takılır?
Bu yıl kış lastiği uygulaması 1 Aralık 2018 tarihinde başlıyor ve 1 Nisan 2019 tarihine kadar sürüyor. Bu tarihler arasında yolcu ve eşya taşımacılığı yapan tüm araçların bütün lastiklerini kış lastiği ile değiştirmesi zorunlu.
 
Kış Lastiğinin Zorunlu Olduğu İller
Hava koşulları ülkemizin farklı bölgelerinde değişiklik gösterse de kış lastiği kullanma zorunluluğu tüm Türkiye’yi kapsıyor. Ülkenin sıcak bölgelerinde de, soğuk ve karlı bölgelerinde olduğu gibi kış lastiğinin takılması gerekiyor. Çünkü soğuk ve yağışlı havalar araç lastiklerini her yerde olumsuz etkiliyor ve sürüş güvenliğini riske atıyor.
 
Kış aylarında araç kullanırken dikkatli olun.
Aracınızı kış aylarında da güvenle kullanmak için lastiklerinizi zamanında değiştirmeniz gerekiyor. Bunun yanı sıra kış aylarında aracınızı kullanırken bazı konulara da her zamankinden daha çok dikkat etmenizi öneriyoruz.
 
  • Aracınızı yüksek hızlarda kullanmayın, ani kalkış ve fren yapmayın.
  • Fren yapmanız gerektiğinde önce vitesinizi küçültün, sonrasında kısa aralıklarla fren yapın.
  • Aracınızı her zaman viteste kullanın, yol boyunca vitesi sakın boşa almayın.
  • Yol boyunca önünüzdeki araçla aranızdaki takip mesafesini her zamankinden daha uzun tutun.
  • Kar yağışı olan yollarda mutlaka lastik izlerini takip edin.
  • Kış lastiklerinizi takmış olmanıza rağmen aracınızda mutlaka zincir, çekme halatı ve takoz bulundurun.
  • Kış lastiklerinizin diş derinlik ölçümünü belirli periyotlarda yaptırın.
  • Aracınızın hava ve yağ filtreleri ile antifrizini kış aylarında sık sık temizletip değiştirin.