Trafikte Göz Sağlığı

“Trafikte Göz Sağlığı”  konusu ile sizlere yolda sağlığın önemini bir kez daha vurgulamak istedik.Kendinize hiç, “Ehliyet alınırken yapılan göz muayenesinin üzerinden yıllar geçtikten sonra acaba hala aynı netlikte görebiliyor muyum?” diye...

Trafikte Göz Sağlığı
“Trafikte Göz Sağlığı”  konusu ile sizlere yolda sağlığın önemini bir kez daha vurgulamak istedik.
Kendinize hiç, “Ehliyet alınırken yapılan göz muayenesinin üzerinden yıllar geçtikten sonra acaba hala aynı netlikte görebiliyor muyum?” diye sordunuz mu? Zor çalışma şartlarına rağmen büyük bir özveriyle Türkiye yollarında emek veren sürücüler, çoğu zaman kendi sağlıklarına ve güvenliklerine zaman ayıramıyor. Bu da ne yazık ki çok üzücü birtakım kazalara yol açabiliyor. Bu yüzden de göz sağlığının önemi her geçen gün, her geçen yıl biraz daha artıyor. Peki, göz sağlığı için neler yapmalıyız.
Sürekli seyir halinde olan şoförlerimiz için “Trafikte Göz Sağlığı” çok büyük önem taşır. Uzun saatler görme duyusu odaklı çalışan şoförlerimizin düzenli kontrol ve pratik yöntemlerle olası görme bozukluklarına ve buna bağlı olarak kazalara karşı kendilerini korumaları gerekir. Özellikle gece uzun saatler araç kullanmak gözleri olumsuz yönde etkilemektedir. Göz bebeklerimiz karanlıkta büyür ve gün ışığındaki fark edemediğimiz ayrıntıları yakalamaya karanlıkta daha eğilimli olurlar. Derinlik algımız geceleri çok iyi değildir ve bu nedenle daha fazla konsantre olup, daha az göz kırparız. Gece sürüşlerini daha az aldatıcı hale getirmek için alınabilecek önlemler vardır. Örneğin; göz doktorları bakışlarımızı belirli bir yere sabitlemek yerine hareketli tutarak yolu taramayı öneriyor.
Geceleri, ışık yanımızda olduğu kadar karşımızda da olabilir. Far ayarlarımızın doğru olduğundan emin olmak bu yüzden çok önemlidir. Yanlış ayarlanmış farlar hem biz hem de diğer sürücüler için tehlike oluşturur. Alacakaranlıkta araba kullanmak tahmin edilenden daha risklidir. Çünkü gözlerimiz, yavaş yavaş kararan havaya adapte olmakta zorlanır. Araç içi aydınlatma ise bir başka önemli konudur. Gösterge ışıklarının parlak olması dikkat dağıtıcı olabilir. Göstergelerin görünür olması önemlidir bu yüzden onları dikkat dağıtmayacak şekilde ayarlamanızı öneririz.
Devamlı karanlıkta çalışırken, karanlığa uyum sağlayan hücreler gerekli maddeleri sağlamaya yetişemeyebilir ve kişide sıkıntı, bıkkınlık hissi uyanmasını tetikleyebilirler. Ya da uyku hali doğabilir.
Sadece göz yapısı göz tansiyonunun aniden yükselebileceği ve krize girebileceği bir yapıda ise (dar açılı göz) alacakaranlık bile tehlikeli olabilir. Bu konuda doktorunuzun önerilerini ciddiye almalı ya da “Trafikte Göz Sağlığı” için bir doktora başvurmalısınız.
Doktora başvurmanın yanı sıra günlük uygulanabilecek pratik göz egzersizleriyle de uzun yolculuklar esnasında yorulan gözlerinizi dinlendirebilirsiniz.
İşte size “Trafikte Göz Sağlığı” için bir kaç pratik öneri:
1- Dikey eksende yukarı ve aşağı bakış. Bakabildiğiniz en üst noktaya bakıp 1-2 saniye bekleyin ve daha sonra bakabildiğiniz kadar en aşağıya bakarak 1-2 saniye daha bekleyin. Göz kaslarınızı hissetmeye çalışın ve bunu 3 defa tekrarlayın.
2- Yatay eksende sağa ve sola bakış. Yukarıdaki egzersizden sonra bu sefer de bakabildiğiniz en uç noktaya kadar sağa ve sola 3 defa bakın.
3- Çapraz göz hareketleri. Sağ üst köşeden sol alt köşeye ve sol üst köşeden sağ alt köşeye 3’er defa tekrar tekrar gözlerinizi hareket ettirin.
4- Dairesel hareketler. Yukarı baktıktan sonra saat yönünde ve saat ters yönünde önce 1 tur yavaş yavaş ve daha sonra 2 tur hızlıca dairesel göz hareketleri yapın.
5- Göz kapağı hareketi. Göz kapaklarınızı sıkabildiğiniz kadar sıkarak 3 saniye gözlerinizi kapalı tutun böylece kan dolaşımınız hızlanacaktır.
6- Göz kırpma. Yaklaşık 20-25 defa hızlıca gözlerinizi açıp kapatın böylece göz yaşı tabakanız düzelecektir.
7- Gözlerinizi ısıtın. Ellerinizi birbirine sürterek avuç içinizi ısıttıktan sonra avuçlarınızı gözlerinizin üzerine koyun.
Bu egzersizler göz ve göz sağlığınız için önemlidir. Yeni yazımızda görüşmek dileğiyle, yolunuz açık olsun.