Yeni Tip Çipli Ehliyetler Nasıl Alınır?

eTA kamyoncu ve tır şoförlerimizi ilgilendiren gündem konularını bildirmeye devam ediyor. Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle mevcut sürücü belgelerinin yenilenmesi kararlaştırılmıştı. Yeni sürücü belgeleri 1 Ocak...

Yeni Tip Çipli Ehliyetler Nasıl Alınır?

eTA kamyoncu ve tır şoförlerimizi ilgilendiren gündem konularını bildirmeye devam ediyor. Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle mevcut sürücü belgelerinin yenilenmesi kararlaştırılmıştı. Yeni sürücü belgeleri 1 Ocak 2016'dan itibaren dağıtılmaya başlandı. Yeni sürücü belgelerinin en önemli özelliği uluslararası standartlara sahip olduğu için diğer ülkelerde de kullanılabilecek olması. Böylece “beynelmilel ehliyet” belgesine gerek kalmayacak.
Türkiye’de sayısı 24 milyonun üzerinde bulunan mevcut sürücü belgeleri 5 yıl içinde yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirilmek zorunda. Yeni tip sürücü belgesi almak, değiştirmek ve yenilemek isteyen vatandaşlar, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün //surucurandevu.egm.gov.tr  internet adresinden randevu alabileceklerdir. Yeni ehliyet randevusuna gitmeden önce yeni sürücü belgeleri için şoförlerimizden şu belge ve işlemler istenecek:

Yeni Tip Çipli Ehliyet için Gerekli Belgeler

  • Eski sürücü belgesi
  • Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği
  • Sürücü Sağlık Raporu (Fotoğraflı)
  • 15 TL (13 TL değerli kağıt bedeli, 2 TL vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya bankalara yatırıldığına dair makbuz
  • 2 adet fotoğraf (5x6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik bir vesikalık fotoğraf)
  • Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan.
Bu belgelerle emniyet müdürlüklerinin il/ilçe trafik tescil şube müdürlüklerine başvurulacak. Ardından yeni sürücü belgesi sürücülerin adresine postayla gönderilecek.

Yeni Ehliyet Sınıfları 2016

Yeni yönetmelikle verilen 9 ehliyet sınıfı 18'e yükselecek. Yeni tip sürüsü belgeleri, minibüs, otobüs, kamyon ve çekici sınıfları için 5 yıl, motosiklet, otomobil, traktör ve iş makinesi sınıfları için 10 yıl geçerli olacak. Yeni tip ehliyet yenileme işlemi için bu sürenin sonunda sağlık kontrolünden geçilmesi gerekecek.